September 29, 2016

Cara Habiskan Al Kahfi dengan cara yang best dan tidak susah.

Assalamualaikum wbt.

Cara habiskan al kahfi dengan cara yang best dan tidak susah.

Split *3*. Ayat ada *110* kan. Split masa jadi tiga, waktu bila?

๐Ÿ”– Start lepas _Maghrib_, kita habiskan ayat 1 sampai Ayat *31*.
Sebab ayat *32* tu dah masuk cerita lain,nanti tak syok nak follow up baca terjemahan dia kalau tergantung."

๐Ÿ”– Ayat *32* dah masuk cerita pasal dua lelaki dengan kebun tu. Lepas _Isya'_ kita sambung ayat *32* sampai ayat *59*.

๐Ÿ”– Kalau larat sambung lagi dari *60* sampai *82*. Tu dah masuk cerita pasal _Nabi Musa_ dengan _Nabi Khidir_.

๐Ÿ”– Subuh _Jumaat_ tu kita habiskan je ayat *83* sampai *110* tu.

Tak ada la semput sangat. Ayat *83* tu start dengan kisah _Zulkarnain_."

๐Ÿ”– See how it goes la. Bila split bahagian macam tu tak ada la rasa terkejar sangat. Boleh la savour maksud ayat dengan baca terjemahan dia sekali untuk each bahagian tu.

๐Ÿ”– Benar, surahnya sedikit panjang dari lazimnya yang kita biasa cuba untuk cari jalan dan cari masa.

 ๐Ÿ”‹*Ayuh. Sama-sama habiskan bacaan Surah Al Kahfi*✌

September 21, 2016

Reward Diri Sendiri.

Teks: Kizeewatty Zainal

Assalamualaikum wbt.

Bila kita dah penat bekerja, kena ada sesuatu untuk reward diri sendiri.
Macam saya ketepikan sedikit duit simpanan dan tukar ke EMAS.

MERDEKA kita dah sampai girls..

kizeewattyzainal.blogspot.my
Reward Diri Sendiri.
Kizeewatty Zainal
Stokis Powergold Pasir Gudang
0192484428

Penghantaran Amir BBQ Lamb Soulder ke Rakan KPS

Teks: Kizeewatty Zainal

Assalamualaikum wbt

Pasir Gudang baru je lepas hujan.
Dah submit doa ke kawan-kawan?

Petang-petang sejuk ni kami delivery #AmirBBQLambShoulder ke Rakan-rakan KPS.

Penghantaran Amir BBQ Lamb Soulder ke Rakan KPS

Penghantaran Amir BBQ Lamb Soulder ke Rakan KPS

Penghantaran Amir BBQ Lamb Soulder ke Rakan KPS
Sesiapa yang nak try test cuba meh wasap kami.
Amir 0192080788
Kizee 0192484428

Emas ni emas campur ke tak campur?

Assalamualaikum wbt.

Korang mesti pernah dengar pasal *'KARAT'* kan?

Ni bukan _'karat besi'_ tu yer ๐Ÿ˜‚ Jangan salah faham plak.

Karat dalam emas adalah sebagai - pengukur tingkat kemurnian emas. Diukur berdasarkan jumlah peratusan emas tulen yang terkandung di dalam sesuatu logam.

Kalau kandungan emas dalam sesuatu logam tu 100% @ 99.9% , kita katakan kualitinya 24 KARAT.
Kalau hanya 91.6%, kualitinya adalah 22 KARAT.

September 20, 2016

Jin tian wo men xue ri qi.

Teks: Kizeewatty Zainal

Assalamualaikum wbt.
Ada orang tu sampai celebrate makan mi bandung sbb score test..muehehehe. 
Jin tian wo men xue ayat lazim he ri qi.
Bila sel-sel otak telah berhubung ke tangan. 

Kita taip surat chenta k. 
Wo yue lai yue wu liao. Kalau rajin sampai la surat ni esok ke tuannyer.





FUNGSIKAN EMAS untuk JANGKA MASA PENDEK

Assalamualaikum wbt.

Tahu tak yang rakyat Malaysia hidup gelisah diusia senja.. kenapa?
Hutang
Ruuah
Kereta 
PTPTN
Loan2 lain yang kecil-kecil

๐Ÿ’ฅSemua akan dibayar dengan kwsp, las2 tinggal untuk makan minum 5thn je..
๐Ÿ’ฅDulu mesti tengok duit dalam kwsp bangga sebab duit banyak, itu pemikiran pendek kita yang analisis.. Yang pemikiran panjang, kita memang jarang pakai..
Macam mana nak buat !
Mulakan simpanan emas.
Nilai 1gram emas 999.9 jika disimpan akan meningkat nilainya.
Nilai rm100 jika disimpan akan lama2 jadi macam rm10 je..
Dulu air kopi 10sen je, lepas 10 tahun nak jadi rm1,lagi 10 thn mungkin rm5 segelas.
Emas tadi tetap dengan kuantiti 1grm,  tahun 2000 nilai rm20 - rm30 segram.
Tahun 2016 nilai naik dari rm175 ke 190++ segram.

Nasihat saya bagi anda, jom beli emas.

Tetapi, FUNGSIKAN EMAS untuk JANGKA MASA PENDEK dan JANGKA MASA SEDARHANA. Jangan jadikan emas yg disimpan TIDAK BERFUNGSI.


Kizeewatty
Stokis PowerGold Pasir Gudang
0192484428

Sambal Petai Tempoyak

Assalamualaikum.

Haaa..yang ni lagi pedas dari samyang.
Banyak cili woooo.
Sambal Petai Tempoyak
Bahan-bahan:
5 ulas bwg merah -hiris
3 ulas bawang putih-hiris
Cili padi 6 biji-hiris
Petai
1/2 kilogram Udang 
Tempoyak
Air

Cara-cara:
- Tumis bawang merah, putih dan cili hingga naik bau. Gunakan api sederhana.
- Masukkan tempoyak dan air setengah cawan.
- Gaul sebati dan masukkan petai.
- Selepas 5 minit masukkan udang dan perasa dengan garam. Gaul selama 8-10 minit.

www.kizeewattyzainal.blogspot.my

6 TIPS CARA SEMPOI SIMPAN EMAS DENGAN BERGAYA DAN PRO.

Assalamualaikum wbt.

1. Jangan ambil pusing harga naik dan turun.
Harga naik anda cool beli emas dan harga turun anda happy beli lebih emas.


2. Jangan dengar cakap-cakap orang.
Orang yang cakap itu belum tentu beli emas dan beri nasihat yang baik. Buat dek jer beli konsisten beli emas setiap bulan.

3. Fokus dengan objektif beli emas.
Kalau kuasa membeli dipengaruhi harga memang matilah anda tak akan beli. Fokus anda nak tambah gram dan gram.

4. Labur ilmu pada diri sendiri.
Bab ini penting. Bila berilmu anda beli emas dengan BERILMU tanpa dipengaruhi.

5. Berwawasan beli emas.
Capai 5 gram keluarkan dan simpan dalam dompet. Bila nampak hasil anda menyimpan tentu lebih bersemangat nak simpan lebih banyak gram dan lebih lama.

6. Betulkan pemikiran.
Kalau sebelum ini anda simpan duit. Apa salahnya anda tukar duit yang simpan dalam bentuk emas. 

Simpan emas juga adalah menyimpan.


Kizee
0192484428

September 19, 2016

Chit chat dalam Mandarin

Teks: Kizeewatty Zainal

Assalamualaikum wbt.

Malam-malam gini ada yang order #AmirBBQLambShoulder.

Berchit chat kita in mandarin.
Dah belajar kena practice kan. 

www.kizeewattyzainal.blogspot.my
Chit chat dalam Mandarin

A: Salam kakak Kizie
    Apa khabar
B: Waalaikumsalam adik xxxx...saya sgt sihat

A: Kak kizie, saya nak daging kambing lagi
     Boleh ke...
B: Boleh... nak berapa
    400g or 800g
A: 400g, ada ke?.
B: Ada, akak ada satu 400 g.

#easymandarin #mandarin
www.kizeewattyzainal.blogspot.my

Nikmat Allah itu Melimpah Ruah

Assalamualaikum wbt.

ุฃَู„َู…ْ ุชَุฑَูˆْุง ุฃَู†َّ ุงู„ู„َّู‡َ ุณَุฎَّุฑَ ู„َูƒُู…ْ ู…َุง ูِูŠ ุงู„ุณَّู…َุงูˆَุงุชِ ูˆَู…َุง ูِูŠ ุงู„ْุฃَุฑْุถِ ูˆَุฃَุณْุจَุบَ ุนَู„َูŠْูƒُู…ْ ู†ِุนَู…َู‡ُ ุธَุงู‡ِุฑَุฉً ูˆَุจَุงุทِู†َุฉً ۗ ูˆَู…ِู†َ ุงู„ู†َّุงุณِ ู…َู†ْ ูŠُุฌَุงุฏِู„ُ ูِูŠ ุงู„ู„َّู‡ِ ุจِุบَูŠْุฑِ 
ุนِู„ْู…ٍ ูˆَู„َุง ู‡ُุฏًู‰ ูˆَู„َุง ูƒِุชَุงุจٍ ู…ُู†ِูŠุฑٍ

"Tidakkah kamu memperhatikan bahawa Allah telah memudahkan untuk kegunaan kamu apa yang ada di langit dan yang ada di bumi, dan telah melimpahkan kepada kami nikmat-nimatNya yang zahir dan yang batin? Dalam pada itu, ada di antara manusia orang yang membantah mengenai (sifat-sifat) Allah dengan tidak berdasarkan sebarang pengetahuan atau sebarang petunjuk; dan tidak juga berdasarkan mana-mana Kitab Allah yang menerangi kebenaran"[Surah Luqman 20]

#Ayat ini mengingatkan kita agar sentiasa mengingati betapa banyak nikmat yg Allah kurniakan kpd kita sehingga melimpah2 dan mengelilingi kita dari kepala sampai ke tapak kaki.

#Pelbagai nikmat yg diberikan spt nikmat kesihatan, keamanan, kedamaian, makanan, minuman, udara, air, dunia ini, kehidupan ini namun kita tidak sedari dan buat2 tak sedar bahkan sebahagiannya kufur akan nikmat2 ini.

#Allah bertanya kita semua dgn soalan yg membisukan mulut!!

ูَุจِุฃَูŠِّ ุขู„َุงุกِ ุฑَุจِّูƒُู…َุง ุชُูƒَุฐِّุจَุงู†ِ

"Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan (wahai umat manusia dan jin)?" [Surah ar-Rahman 13]

#Namun, itulah sifat kita semua, bila susah ingat Allah, cari Allah, berdoa pd Allah, merayu2 pertolongan Allah, tp bila senang mulalah lupa Allah, sombong dgn Allah, lawan Allah, lawan hukum Allah, lawan perintah Allah, lawan perundangan Allah, tinggal solat, tak sempat baca al-Quran, tak datang masjid, kedekut bakhil dan 1001 kufur yg kita buat.

#Sifat lupa Allah, tak syukuri nikmat dan ingkar dgn Allah sebenarnya sifat dan sikap org kafir. Mengapa kita yg Islam blh jd perangai kafir???!!!.. Firman Allah swt:

ูŠَุนْุฑِูُูˆู†َ ู†ِุนْู…َุชَ ุงู„ู„َّู‡ِ ุซُู…َّ ูŠُู†ْูƒِุฑُูˆู†َู‡َุง ูˆَุฃَูƒْุซَุฑُู‡ُู…ُ ุงู„ْูƒَุงูِุฑُูˆู†َ

"Mereka mengetahui nikmat Allah (yang melimpah-limpah itu), kemudian mereka tergamak mengingkarinya; dan kebanyakan mereka ialah orang-orang yang kafir (kufur ingkar)"[Surah an-Nahl 83]

Wallahu a'lam.

Jadual Kuliah Agama Hari Ini

Jaษ–สŠaสŸ ากสŠสŸiaษฆ ึ„ษ›ีผษขaสiaีผ aษขaสa ษฆaส€i iีผi
(Zon Jึ…ษฆึ…ส€ Selatan)

Isnin - 17 Zulhijjah 1437H / 19 Sept 2016

✅ากสŠสŸiaษฆ สaษขษฆส€iษฎ :

Ustaz Abd.Rahman(USRA ABI)
@ Surau Raudhatul Jannah,Tmn Bkt,Indah,JB.
- Tafsir Al Quran

Ustaz Ruslan Abdullah
@ Surau Al Husna,Jln.Suria,Bdr.Seri Alam,Masai.
- Kitab Fiqh Sirah & Fatwa.

Ustaz Nizamuddin Omar
@ Surau At Taufiqiyyah,Tmn Nusa Damai,PG.
- Tafsir Al Quran

Ustaz Abu Basyir Azam Darusa
@ Surau Al Bararah,Kg.Cahaya Baru,Masai.
- Kitab Nasihat Agama,Wasiat Iman.

Ustaz Ubaidillah Al Musawi
@ Masjid Jamek Hjh.Maznah,Tmn.Megah Ria,Masai.

Ustaz Mohd Rafie Borhan
@ Surau Al Ikhlas,Jln Pelanduk,Tmn Scientex,PG.
- Kitab Fiqh Sirah

Ustaz Mohd Rifqi Myiddin
@ Masjid Intan Abu Bakar,Tmn.Sri Pulai,Skudai.
- Tafsir Al Quran

Ustaz Ismail Mat Ali
@ Surau Al Kauthar,Tmn Rinting,Masai.
#TANGGUH

Ustaz Sanusi Abd.Razak
@ Surau Annur,Tmn.Cahaya Masai.
- Tajwid Al Quran.

Ustaz Mohd Zin
@ Masjid Jamek Tmn Nusa Damai,PG.
- Kitab Minhaj

Ustaz Mohd.Hasbi Bin Hassan
@ Surau Al Hikmah,Jln.Helang,Tmn.Scientex,PG.
- Kelas Al Quran

Ustaz Mohd.Nazli
@ Masjid Nur Syahadah,Bdr.Baru Kangkar Pulai,Skudai.
- Tajwid Al Quran

Ustaz Hanafiah Abd.Razak
@ Surau Tmn.Pulai Emas,Skudai.
- Tasawuf

Ustaz Zulkifli Sulong
@ Surau Al Hakim, Tmn Mawar Fasa 5,PG.
#TANGGUH

✅ากสŠสŸiaษฆ สaษขษฆส€iษฎ[Mersing/Endau] :

๐Ÿ“š} Kuliah Maghrib (Ustaz Ali Supandi (SRAB)
 @ Masjid Jamek Bandar Mersing
  - Kitab: 
<><><><><><><><><><><><><><><><><>

๐Ÿ“š} Kuliah Maghrib (Ustaz Mohd Syukri (SMA)
 @ Surau Taman Wawasan Mersing
  - Kitab: Hidayatus Solikin
<><><><><><><><><><><><><><><><>

๐Ÿ“š} Kuliah Maghrib (Ustaz Khairuddin (IPD)
 @ Surau Haji Ali Uda Mersing
  - Kitab: Al Hikam
<><><><><><><><><><><><><>

๐Ÿ“š} Kuliah Maghrib (Ustaz Ahmad Syukor)
 @ Masjid Al Ihsan Kampung Sri Lalang Mersing
  - Kitab: Tafsir
<><><><><><><><><><><><><><><>

๐Ÿ“š} Kuliah Selepas Isyak' (Ustaz Fauzi (WDQ)
 @ Wakaf Darul Quran Kampung Siapu Mersing
  - Kitab: Ulumul Quran
<><><><><><><><><><><><><><><><><>><><><>


✅ากสŠสŸiaษฆ iีสaาก :

 Ustaz Mohd Sulhi
@ Surau Al Jauhar,Tmn Impian Emas,Skudai.
- Kitab As Syamail Al Muhammadiyah

 Ustaz Md Abbas Abd Latiff(Utm)
@ Surau Al Hidayah,Tmn Daya,JB.
- Kitab Nasihat Agama Wasiat Iman

 Ustaz Rosli Abd.Majid
@ Surau Al Ikhlas,Jln.Pelanduk,Tmn.Scientex,PG.
- Tajwid & Asas Pembacaan Al Quran.

 Ustaz Muhd.Ismail Mahmud(Imam ll)
@ Masjid Tmn.Sri Pulai Perdana,Skudai.
- Kelas Hafazan Al Quran - Al Baghdadi

 Ustaz Zaifiddin Isa
@ Surau Nurussalam,Tmn Pulai Indah,Skudai.
- Kelas Hafazan Al Quran - Al Baghdadi
(10:00pm - 11.00pm.)

 Ustazah Norliah Kasmuri
@ Dewan Ibnu Sina,Tmn Setia Indah,JB.
- Kitab Ringjkasan Riadhus Solihin(Usrah Kaum Hawa)
Muslimat Sahaja

https://m.facebook.com/majlisilmujohor

LOVE is in the AIR

Teks: Kizeewatty Zainal


Dear Cik Mimi..
Mama happy sangat harini. 
Mama mintak cekelat satu je. Abahnyer beli sampai sebakul. Aigooooooo...

LOVE is in the AIR






Mohon Maaf dan Memaafkan

Teks: Kizeewatty Zainal

Assalamualaikum. Zao An rakan-rakan positif saya.

Cuba kita check hubungan dgn manusia, ibubapa, suami, isteri, anak-anak.

Ada dendam sesiapa?
Ada tak maafkan orang?
Ada sakitkan hati orang?

Fikir semula.
Mohon maaf dan memaafkan orang adalah perkara yang terbaik.

September 17, 2016

Repeat Order untuk ESP dan GLA Shaklee

Teks: Kizeewatty Zainal

Assalamualaikum wbt

Happy sangat bila customer repeat order berulang kali.
Sememengnya dia repeat order sebab suka dengan perubahan yang ternyata BERKESAN dengan Shaklee.

Kebaikan ESP Shaklee :

·ESP menjadikan kulit muka cantik, halus,gebu dan berseri 
·ESP menganjalkan semula payudara yang kendur dan mengembalikan  kecantikkan payudara anda 

·ESP memberi tenaga, badan semakin sihat dan kurang letih 
·Bagi ibu-ibu yang menyusukan anak, ESP sangat-sangat membantu menghasilkan susu dengan lebih cepat dan merupakan salah satu milkbooster yang hebat 
·ESP juga membantu menghasilkan susu yang lebih pekat dan berkrim, kesannya bayi anda akan cepat kenyang dan kurang meragam 
·Bagi ibu-ibu mengandung, ESP membantu perkembangan fetus dan memastikan kesihatan ibu di tahap optimum 
·Cepat kenyang dan membantu dalam pegurusan berat badan. 
·Berupaya menghilangkan parut jerawat di muka, kerana terjadinya parut akibat kekurangan protein unuk membentuk sel baru dan menyingkirkan sel kulit mati. 
·Berkesan mengurangkan eczema dan masalah kulit


Kebaikan GLA COmplex Shaklee :

· Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid.
· Meningkatkan kesuburan.
· Melegakan PMS (Pre-Menstuatation Syndrome)
· Membantu dalam menangani menopause.
· Menguatkan kuku & rambut.
· Menjadikan kulit lebih sihat & berseri-seri.
· Membantu menangani ekzema.
· Melegakan symptom akibat Rhematoid Artritis.
· Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri.
· Menguatkn immuniti badan.
· Mempelahankn process penuaan.
· Mengurangkn “blood clot” yang menyebabkan serangan jantung.
· Mengawal kencing manis
· Mengawal kolesterol.
· Bagus untuk saraf. 

Repeat Order untuk ESP dan GLA Shaklee

Application Belajar Bahasa Mandarin yang Basis di Handphone

Teks: Kizeewatty Zainal

Assalamualaikum wbt.

Sape nak belajar mandarin yang senang dan basis?
Boleh download apps ni Hello Chinese.

Hello Chinese Application 

Belajar dari satu level ke level. 

Apa yang saya belajar dalam kelas mandarin memang ada dalam application ni. Sebijik dan sepattern. 

Boleh dengar.
Boleh sebut.
Boleh tulis.
Boleh bina ayat.
Belajar Menulis di Hello Chinese
Belajar Menyebut dan Cakap di Hello Chinese

Belajar Soal Jawab di Hello Chinese

Belajar Buat Ayat di Hello Chinese
Macam main game pun ada rasanya. Selagi tak lepas tak pass tak boleh ke next step. Untuk dengar tiap sebutan dan tahu makna hanya tekan sahaja setiap perkataan yang ada sebelum menjawab. 

Semoga berjaya.

www.kizeewattyzainal.blogspot.my

Sarapan Nasi Goreng Ayam Pepes Kopi O

Teks: Kizeewatty Zainal

Assalamualaikum wbt.
Sarapan Nasi Goreng Ayam Pepes Kopi O

Korang dah sarap?
Kat sini nasi goreng ayam pepes kopi O.
www.kizeewattyzainal.blogspot.my

Mulakan Pagi Anda dengan Hati yang Terbuka.

Teks: Kizeewatty Zainal

Assalamualaikum wbt. Selamat pagi rakaniaga & rakan hati.
Muhasabah diri selalu. Mulakan pagi Anda dengan hati yang terbuka.

Semoga Anda semua dalam keadaan sihat sejahtera & ceria selalu serta sentiasa positif & tidak mudah berputus asa untuk mencapai kejayaan.

www.kizeewattyzainal.blogspot.my

Pagi-pagi Muka SENYUM

Assalamualaikum semua.



Pagi-pagi muka kasi SENYUM sket.
Jangan monyok macam cik neng. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

September 16, 2016

Hikmah Allah.

Teks: Kizeewatty Zainal

Assalamualaikum wbt.

Saling menasihati,membetulkan dan mengingati itu hikmah dan disukai Allah.
Begitu juga semangat berlapang dada dan saling memaafkan.

Salam Jumaat. 

www.kizeewattyzinal.blogspot.my

Selamat Hari Malaysia.

Teks: Kizeewatty Zainal

SIAPA tahu REZEKI kita.

Kuatkan semangat, sabar, tabah, cekal dan gigih bersungguh sungguh dalam mencari REZEKI dariNYA.

Assalamualaikum. Selamat Pagi.
Selamat Hari Malaysia. 

September 14, 2016

Buah Koko Terbaik untuk Jantung.

Teks: Kizeewatty Zainal

Assalamualaikum wbt

Orang depan bagi koko.
Lama dah tak makan.

Buah koko
Mekaseh. Manis.
Semanis orang yang bagi ni. 

Waktu kecil dulu arwah nenek tanam pokok koko sebelah rumah saja. Selepas makan biji koko dikeringkan macam ikan kering. Lepas tu kami jual.

Khasiat biji koko memberikan tindakan antioksida yang kuat. Pengambilan koko sebagai makanan yang kaya dengan antioksida flavanoids dapat mengurangkan risiko atherosclerosis serta mengurangkan kematian akibat penyakit koronari jantung.

Kajian di Jepun menunjukkan bahawa poliphenol dalam koko dapat menghalang perubahan sikap emosi dibawah tekanan fizikal dan berupaya mengurangkan tekanan.

Pemakanan yang kaya dengan antioksida seperti koko memainkan peranan dalam melambatkan proses penuaan. Penggemar coklat menikmati purata tambahan umur sebanyak 0.95 tahun berbanding bukan penggemar coklat. 


Ibadah Korban #Impiana Scientex Pasir Gudang

Teks: Kizeewatty Zainal

Assalamualaikum wbt.

Balik kerja petang tadi kita zas pi delivery #AmirBBQLambShoulder

Ibadah Korban #Impiana Scientex
Ibadah Korban #Impiana Scientex
Balik rumah kena tahan dengan jiran depan. Rupanya nak bagi daging korban #Impiana Scientex pagi tadi.

Ibadah Korban #Impiana Scientex
Alhamdulillah segala lapah melapah berjalan lancar. Terima kasih pd yg terlibat especially cik tuan puan jiran tetangga dan ahli surau Al Ikhlas. Moga ibadah korban kita diterima Allah swt.

Ibadah Korban #Impiana Scientex

Ibadah Korban #Impiana Scientex
Maap kami tak dapat datang dan tolong. Masing-masing kerja dan ada tugas tersendiri. =)

www.kizeewattyzainal.blogspot.my

September 13, 2016

Persoalan Ketika Cuci Emas

Assalamualaikum wbt

Perkongsian Hebat Dari FB Istana Emas

Betulkah Kalau Setiap Kali Cuci Emas  Menghakiskan Emas Dan Mengurangkan Gram Emas Tersebut? 



1 : Jangan cuci emas, nanti gram emas berkurang.

2 : Emas tidak akan berkurang gram, tetapi berat akan kurang sikit setelah berat kotoran pada emas tersebut hilang dicuci. Contoh emas yang beratnya 10.67gm dicuci, selepas cuci akan berkurang ke 10.65gm. Sebaiknya sebelum cuci, minta ditimbangkan emas tersebut dahulu dan ditulis dalam resit dan selepas dicuci pun ditimbang semula.

1 : Jangan selalu cuci emas, nanti warna emas semakin pudar EMASnya.

2 : Terdapat pelbagai cara mencuci emas. Alatan yg sama tetapi cara yg berbeza pun boleh menyebabkan keputusan yang berbeza. Kerana itulah ada kedai selepas cuci dia akan syorkan unutk menyadur emas anda.
Samada ada tukang memang tak pandai nak cuci dgn cara yg betul ataupun ia adalah teknik nak suruh customer bayar lebih (upah cuci dan upah sadur emas)


1 : Jangan cuci emas,nanti emas kene curi dgn tokey kedai.

2 : Masa yg biasanya utk mencuci emas pada setiap barang paling 1/2jam. Bukan senang nak buat keje membuat bentuk yang sama dari segi sais, panjang, lebar dan berat dalm masa yg singkat.



1 : Jangan selalu cuci emas.nanti emas terhakis.

2 : EMAS SUSAH TERHAKIS DAN SUSAH MENGUBAH BENTUK . EMAS TIDAK AKAN CAIR LALU BERUBAH MENJADI WAP ATAU ASAP.
Jika ia terkena api yang sangat panas sehingga cair, ia akan berubah bentuk sahaja tetapi tidak mengubah berat.


1 : Jangan cuci emas, nanti emas rosak atau patah.
2 : Ianya boleh berlaku, terutama pada barang yg hollow@kosong. Tetapi jarang belaku. Kalau berlaku pihak kedai wajib bertanggungjawab pada barangan tersebut.

1 : Jangan cuci emas, nanti emas putih  chrome hilang.
2 : Jika kedai tersebut gunakan teknik cuci guna asid, ya ia boleh hilang. 
Jika ia cuci dengan mesin polish dan ultrasonik sahaja, ia takkan hilang.