September 13, 2016

Persoalan Ketika Cuci Emas

Assalamualaikum wbt

Perkongsian Hebat Dari FB Istana Emas

Betulkah Kalau Setiap Kali Cuci Emas  Menghakiskan Emas Dan Mengurangkan Gram Emas Tersebut? 1 : Jangan cuci emas, nanti gram emas berkurang.

2 : Emas tidak akan berkurang gram, tetapi berat akan kurang sikit setelah berat kotoran pada emas tersebut hilang dicuci. Contoh emas yang beratnya 10.67gm dicuci, selepas cuci akan berkurang ke 10.65gm. Sebaiknya sebelum cuci, minta ditimbangkan emas tersebut dahulu dan ditulis dalam resit dan selepas dicuci pun ditimbang semula.

1 : Jangan selalu cuci emas, nanti warna emas semakin pudar EMASnya.

2 : Terdapat pelbagai cara mencuci emas. Alatan yg sama tetapi cara yg berbeza pun boleh menyebabkan keputusan yang berbeza. Kerana itulah ada kedai selepas cuci dia akan syorkan unutk menyadur emas anda.
Samada ada tukang memang tak pandai nak cuci dgn cara yg betul ataupun ia adalah teknik nak suruh customer bayar lebih (upah cuci dan upah sadur emas)


1 : Jangan cuci emas,nanti emas kene curi dgn tokey kedai.

2 : Masa yg biasanya utk mencuci emas pada setiap barang paling 1/2jam. Bukan senang nak buat keje membuat bentuk yang sama dari segi sais, panjang, lebar dan berat dalm masa yg singkat.1 : Jangan selalu cuci emas.nanti emas terhakis.

2 : EMAS SUSAH TERHAKIS DAN SUSAH MENGUBAH BENTUK . EMAS TIDAK AKAN CAIR LALU BERUBAH MENJADI WAP ATAU ASAP.
Jika ia terkena api yang sangat panas sehingga cair, ia akan berubah bentuk sahaja tetapi tidak mengubah berat.


1 : Jangan cuci emas, nanti emas rosak atau patah.
2 : Ianya boleh berlaku, terutama pada barang yg hollow@kosong. Tetapi jarang belaku. Kalau berlaku pihak kedai wajib bertanggungjawab pada barangan tersebut.

1 : Jangan cuci emas, nanti emas putih  chrome hilang.
2 : Jika kedai tersebut gunakan teknik cuci guna asid, ya ia boleh hilang. 
Jika ia cuci dengan mesin polish dan ultrasonik sahaja, ia takkan hilang.


No comments:

Post a Comment