May 25, 2014

Spageti Sos Cendawan

Teks: Kizeewaatty Zainal

Assalamualaikum w.b.t
Bismillah.

Apa makan malam anda? 

Setiapa malam perlukah makan nasi dan lauk pauk yang berat? Apa kata tukar menu anda malam kita. Malam ini spageti sos cendawan merupakan makan malam saya dan suami. bahan-bahannya amat mudah didapati di kedai runcit. Resepi saya di bawah ini untuk sajian dan santapan 4 hingga 5 orang.

Bahan-bahan:
  • 1/2 paket spageti
  • 3-4 batang sosej 
  • 1/2 botol sos tradisional prego / sos spageti tradisional atau cendawan kimball
  • 15 biji bebola daging atau ayam (dipotong dua) / setengah bungkus daging atau ayam kisar
  • 2 biji bawang merah (mayang halus)
  • 3 biji bawang putih (mayang halus)
  • 2-3 sudu cili giling / 5 biji cili padi (dihiris)
  • 1 cawan air
  • 1 kiub ayam
  • 1 sudu gula sebagai perasa
  • Garam sebagai perasa
  • Minyak masak 

Cara-cara:
  1. Masak air di dalam periuk dengan 1 sudu minyak masak. Setelah mendidih masukkan 1/2 paket spageti yang telah dipatah dua (supaya muat dimasak di dalam periuk). Setelah mendidih angkat spageti dan toskan.
  2. Sementara menunggu spageti masak, tumis bawang merah, putih dan cili giling (atau cili padi) hingga naik bau.
  3. Masukkan sosej dan bebola daging (atau daging kisar). Goreng sehingga sebati dan betul-betul masak.
  4. Masukkan setengah botol sos spageti dan kacau sebentar. 
  5. Kemudian masukkan air masak dan kiub ayam, biarkan sos hingga mendidih.
  6. Akhir sekali masukkan gula dan garam.



Selamat mencuba dan Salam Sayang Daripada Saya =)

Kizeewatty Zainal
Rakan Niaga Akademi Bekerja Dari Rumah.

No comments:

Post a Comment