February 14, 2014

Makanan Sunnah - Khasiat Mentega

Teks: Kizeewatty Zainal

Assalamualaikum w.b.t

Apa yang anda selalu gunakan di dalam masakan anda di rumah, mentega atau marjerin? Nak tahu yang mana lebih baik untuk kesihatan anda dan keluarga anda. Jom baca di entri saya.

Mentega dan margarin merupakan sumber lemak dan vitamin, kandungannya pun hampir sama. Mentega diperbuat daripada produk tenusu  dan mengandungi kolesterol.  Sedangkan margarin, diperbuat daripada minyak sayur yang diolah secara khusus agar menjadi padat. 

Kerana diperbuat daripada minyak sayur, margarin tidak mengandungi kolesterol namun mengandungi lemak trans yang kurang baik untuk kesihatan. Oleh itu, menggunakan mentega dalam masakan adalah lebih baik jika nak dibandingkan dengan margarin. 

Abu Daud meriwayatkan dalam Sunannya dari dua anak Busr As Sulamayyin yang berkata, "Rasulullah s.a.w datang pada kami dan kami menghidangkan beliau mentega dan beberapa biji kurma masak, kerana biasanya baginda suka makan mentega dan kurma masak."


Antara kebaikan, khasiat dan manfaat mentega

Penenang 
Mentega mengandungi selenium yang mampu menenangkan saraf Anda. Jika Anda sedang stress cuba  makan makanan yang kaya mentega. Pasti anda akan ceria kembali kerana terasa gembira dapat makan makanan yang wangi dan sedap.

Baik untuk Kelenjar Tiroid dan Bengkak
Mentega kaya vitamin A untuk menjaga kelenjar tiroid yang berfungsi membantu tubuh membakar tenaga dan menghasilkan protein. Mentega membuang bengkak yang muncul berhampiran telinga dan saluran kencing. Jika digunakan tanpa campuran, mentega boleh menyembuhkan ulser mulut dan radang yang menyerang kanak-kanak dan wanita. 

Jika dijilat, mentega menyembuhkan batuk darah dan mematangkan bengkak paru-paru. Mentega mampu merehatkan perut, saraf dan bengkak yang teruk yang kerap berlaku pada pundi hempedu dan juga kerongkong, serta membuang kekeringan dalam tubuh.

Perkembangan Otak Anak
Lemak dan kolesterol yang sihat amat diperlukan untuk perkembangan otak anak. Maka dari itu, anak-anak memerlukan nutrisi dari mentega atau produk susu semasa pembesarannya.

Sumber Tenaga
Mentega merupakan sumber tenaga yang amat diperlukan oleh badan manusia.

Sebagai Antioksidan
Mentega mengandungi antioksidan sebagai perlindungan terhadap kanser dan tumor. Mentega juga melindungi tubuh kita dari radikal bebas, juga untuk sebagai makanan untuk melambatkan penuaan kulit.

Baik Untuk Kulit
Jika diamalkan pemakanan mentega secara konsisten, ia mampu menjadikan kulit lebih lembut dan salah satu pelembab semulajadi terbaik.

Mengatasi Masalah Tidur
Amalkan makan mentega dengan lebih banyak jika anda seorang yang sering terjaga di waktu malam. Mentega mengandungi selenium yang mampu menenangkan saraf tegang, sehingga tidur anda lebih nyenyak.

Kesuburan
Mentega mampu merangsang hormon manusia maka ia membantu meningkatkan kesuburan pasangan suami dan isteri kerana mampu eningkatkan suhu tubuh dan merangsang hormon seks yang membantu kesuburan.

Menyembuhkan Luka
Mentega sangat efektif untuk infeksi dan menyembuhkan luka. Amat sesuai untuk ibu yang melahirkan atau orang yang baru selesai menjalani pembedahan. Ini kerana mentega amat mudah diserap oleh tubuh. Jika disapu pada tempat gigi kanak-kanak, mentega boleh membantu tumbuhnya gigi di samping mengurangkan sakit akibat tumbuhnya gigi tersebut.


Kesihatan Jantung
Mentega punya kelebihan kerana tidak mengandungi lemak trans. Mentega merupakan sumber vitamin K yang dapat mencairkan darah dan mencegah penyumbatan.

Mengurangkan Obesiti
Mentega yang menyebabkan kegemukan, ternyata hanya mitos. Kajian menunjukkan, mentega tidak mengurangkan metabolisme, maka ia amat sesuai digunakan untuk orang yang di dalam proses mengurangkan berat badan. asalkan tidak diambil berlebihan dan semua gizi seimbang dijaga dan diambil. Mentega bersifat panas dan basah serta mempunyai banyak manfaat seperti membantu pembakaran dan pencernaan. 

Mentega boleh menyembuhkan herpes dan kekesatan dalam tubuh dan berfungsi sebagai ubat julap. Namun mentega mengurangkan mengurangkan manisnya madu dan kurma.

Salam Sayang,
Tip dan Panduan Kehidupan dan Kesihatan Sunnah

1 comment:

  1. Nak tnya sikit..
    Apa status hadis tuh...??
    Siapa periwayatnya..??
    Terima Kasih...

    ReplyDelete