October 6, 2013

Sunnah Nabi Muhammad s.a.w: Baik Buruknya Keju

Teks: Kizeewatty Zainal

Assalamualaikum w.b.t

Masyarakat Malaysia bukanlah penggemar keju dan ianya hanya popular di kalangan negara Eropah dan mereka yang berkulit putih. Tahukah anda bahawa makanan ini merupakan makanan kegemaran Rasulullah s.a.w kita? 

Menurut Sunan Abu Daud diriwayatkan bahawa Abdullah bin Umar mengatakan bahawa semasa di Tabuk, Rasulullah dibawakan keju. Lalu baginda meminta sebilah pisau menyebut nama Allah dan memotongnya. Juga, para sahabat biasa mengamalkan pemakanan keju kebanyakkannya di wilayah Iraq dan Syam, Syria.

 


Keju lembap tanpa garam adalah amat baik bagi perut kita, mudah diserap oleh organ dan tubuh badan, menggalakkan pertumbuhan dan merehatkan perut. Keju ini boleh memanaskan perut dan kudis serta mencegah cirit birit. Keju sebenarnya bersifat dingin dan basah. sebaiknya keju disediakan jika dipanggang kerana api menjadikan keju lebih ringan, lebih lembut serta lebih baik bau dan rasanya.

Keju yang bergaram pula bersifat panas dan kering. Memanggangnya akan menjadikannya sedikit lembut dan sedikit masam. Keju jenis ini menjadikan tubuh lemah dan menyebabkan munculnya batu karang dalam ginjal dan pund kencing. Ternyata keju jenis ini tidak baik untuk perut kita.

Manfaat Keju Bagi Tubuh
Profil asid amino dalam keju cukup lengkap untuk menjana jaringan otot, metabolisme sel-sel tubuh dan tulang.
Kaya riboflavin yang bermanfaat membantu metabolisme karbohidrat dan menjaga kesihatan membran mukosa.
Kaya vitamin B12 dan asid folat dalam keju yang bermanfaat membantu sintesa DNA, pematanganan sel darah merah dan menjaga fungsi saraf.
Kaya vitamin A yang penting bagi penglihatan, kesihatan kulit dan perlindungan terhadap infeksi.
Kaya selenium yang penting untuk antioksidan.
Kaya fosforus yang bermanfaat sebagai pembentuk ATP untuk menjana tenaga, pembentukan tulang dan gigi .
Kaya kalsium yang penting untuk pembentukan tulang dan gigi, pembekuan darah, menjaga fungsi saraf, otot dan jantung.
Keju juga mengandung tryptophan, sejenis asid amino yang mampu meredakan stress, membantu tidur yang nyenyak dan mengurangkan sindrom pra menstruasi.
Kandungan kalori dan karbohidratnya juga sangat rendah dan berfungsi sebagai makanan diet.
      Mengandung banyak mineral dan sangat baik untuk melindungi gigi dari kerosakan. 

 Ternyata keju banyak memberi khasiat kepada kita, cuma masyarakat kita kurang mengamalkannya. Dengan sedikit ilmu dari artikel ini, sedikit sebanyak dapat mengubah persepsi kita untuk lebih banyak mengamalkan pemakanan sunnah ini.

Wallahu a'lam

No comments:

Post a Comment