Assalamualaikum w.b.t
Abu Hanifah, seorang ahli bahasa Arab, mengatakan " Bijan (dalam bahasa arabnya Wars) biasanya ditanam dan bukan termasuk tumbuhan darat dan tidak ditemui selain di tanah Arab atau negeri Yaman"

Khasiat Minyak Bijan
- Mampu melegakan dan melembutkan kulit
- Boleh dijadikan tonik berkhasiat
- sebagai ubat julap
- sebagai ubat diuretik (ubat yang dapat mempercepatkan pembentukan urin)
- menghitamkan rambut
- mengatasi masalah rambut kering
- masalah rambut beruban
- mampu menguatkan tubuh badan
- baik untuk hati dan limpa manusia
- Sebagai bahan ganti untuk minyak zaitun untuk kegunaan luar
- sesuai diamalkan oleh mereka yang mengalami masalah kekurangan darah.
Terdapat 3 jenis biji bijan di dunia ni iaitu hitam, putih dan merah. Antaranya ialah:
1) Jenis Bijan Hitam dapat menghasilkan kualiti minyak yang terbaik. dan amat sesuai untuk tujuan perubatan

3) Jenis Bijan Merah kaya dengan zat besi. Kaya dengan vitamin A dan E, protin dan lemak. Juga mengandungi 55% minyak yang amat pepular dalam masakan cina.
Tip penggunaan bijan dalam merawat penyakit
Merawat Penyakit Buasir
- Hancurkan biji bijan, campurkan dengan air dan mentega lalu diminum
Sebagai Alat Tuaman
- Panaskan biji bijan dan bungkuskan dalam kain, tuam ditempat yang sakit
Masalah ulser,terbakar dan Melecur
- Campurkan minyak bijan dengan air limau dan sapukan ditempat sakit.
Penyakit Anemia (kurang darah)
- Rendam biji bijan hitam dalam air suam selama beberapa jam kemudian keringkan dan
digiling halus
- campurkan 1 sudu kecil serbuk biji bijan hitam bersama segelas susu dan diminum
Masalah Disenteri & Diarea (Cirit-birit) yang kronik
- Ambil 2 sudu bijan dan digoreng tanpa minyak dan dikisar halus jadi serbuk
- campurkan dengan 1 sudu minyak sapi (ghee)
- bahagikan kepada 3 bahagian
- campurkan 1 bahagian dengan susu kambing panas
- minum 3 kali sehari selama 6 hari
Penawar Sakit Haid
- Biji bijan digoreng tanpa minyak dan dikisar halus jadi serbuk
- campurkan 1 sudu teh serbuk bijan dengan air panas
- minum 2 kali sehari
Hilangkan kelemumur
- basahkan rambut
- ambil serbuk biji bijan dan lumurkan dikepala
![]() |
Bijan yang kebanyakannya digunakan dalam sajian makanan |
No comments:
Post a Comment