August 3, 2013

Bijan penawar sakit pinggang, campak, ekzema, jerawat dan kurap.

Teks: Kizeewatty Zainal

Assalamualaikum w.b.t

Abu Hanifah, seorang ahli bahasa Arab, mengatakan " Bijan (dalam bahasa arabnya Wars) biasanya ditanam dan bukan termasuk tumbuhan darat dan tidak ditemui selain di tanah Arab atau negeri Yaman"

Tenaganya yang panas dan kering dan yang terbaik adalah yang merah, lembut pada tangan. Jika dilumur bijan berkhasiat untuk mengubati penyakit gatal, ekzema dan jerawat pada permukaan kulit. Buah ini mempunyai tenaga pengikat dan pewarna. Jika diminum kira-kira satu sudu makan, maka berkhasiat mengubati campak.  

Pokok bijan tumbuh menegak setinggi 1 meter dan mengeluarkan bunga kecil berwarna putih keungguan serta berbau harum. Secara komersialnya, bijan ditanam untuk mendapatkan bijinya sahaja. Pokok bijan akan dipotong dan dikeringkan. Kapsul biji yang telah kering akan digoncangkan untuk mengeluarkan bijinya. Kulit bijinya pula perlu dibuang sebelum digunakan kerana rasanya agak pahit dan tidak dapat diekstrak oleh sistem badan manusia. (Dengan kata lain ia mampu mengikis usus perut kita). Komposisi dan khasiatnya hampir sama dengan cendana laut

Khasiat Minyak Bijan

- Mampu melegakan dan melembutkan kulit
- Boleh dijadikan tonik berkhasiat
- sebagai ubat julap
- sebagai ubat diuretik (ubat yang dapat mempercepatkan pembentukan urin)
- menghitamkan rambut
- mengatasi masalah rambut kering
- masalah rambut beruban
- mampu menguatkan tubuh badan
- baik untuk hati dan limpa manusia
- Sebagai bahan ganti untuk minyak zaitun untuk kegunaan luar
- sesuai diamalkan oleh mereka yang mengalami masalah kekurangan darah.

Terdapat 3 jenis biji bijan di dunia ni iaitu hitam, putih dan merah. Antaranya ialah:

1) Jenis Bijan Hitam dapat menghasilkan kualiti minyak yang terbaik. dan amat sesuai untuk tujuan perubatan

2) Jenis Bijan Putih pula kaya denga kalsium dan amat berguna kepada mereka yang mempunyai masalah kekurangan kalsium

3) Jenis Bijan Merah kaya dengan zat besi. Kaya dengan vitamin A dan E, protin dan lemak. Juga mengandungi 55% minyak yang amat pepular dalam masakan cina.


Tip penggunaan bijan dalam merawat penyakit

Merawat Penyakit Buasir
- Hancurkan biji bijan, campurkan dengan air dan mentega lalu diminum

Sebagai Alat Tuaman
- Panaskan biji bijan dan bungkuskan dalam kain, tuam ditempat yang sakit

Masalah ulser,terbakar dan Melecur
- Campurkan minyak bijan dengan air limau dan sapukan ditempat sakit.

Penyakit Anemia (kurang darah)
- Rendam biji bijan hitam dalam air suam selama beberapa jam kemudian keringkan dan  
   digiling halus
- campurkan 1 sudu kecil serbuk biji bijan hitam bersama segelas susu dan diminum

Masalah Disenteri & Diarea (Cirit-birit) yang kronik
- Ambil 2 sudu bijan dan digoreng tanpa minyak dan dikisar halus jadi serbuk
- campurkan dengan 1 sudu minyak sapi (ghee)
- bahagikan kepada 3 bahagian
- campurkan 1 bahagian dengan susu kambing panas
- minum 3 kali sehari selama 6 hari

Penawar Sakit Haid
 - Biji bijan digoreng tanpa minyak dan dikisar halus jadi serbuk
- campurkan 1 sudu teh serbuk bijan dengan air panas
- minum 2 kali sehari

Hilangkan kelemumur
- basahkan rambut
- ambil serbuk biji bijan dan lumurkan dikepala



Bijan yang kebanyakannya digunakan dalam sajian makanan

No comments:

Post a Comment