September 8, 2013

Sayur Hindiba dan Cikori Penawar Racun

Teks: Kizeewatty Zainal

Assalamualaikum w.b.t

Hindiba dalam bahasa Inggeris disebut dengan endive atau chicory, sementara dalam bahasa Persia disebut kyasni (kasni). Dalam buku Turkish Materia Medica, kata hindiba merujuk kepada dua jenis tanaman herba yang berasal dari keluarga Chicorium, yaitu Chicorium endivia (endive) dan Chicorium intybus (Chicory).

Sayur ini  dapat dimasak atau dimakan mentah dalam salad dan ditanam untuk makanan dengan memotong daunnya, kemudian menutupi pokok dan akarnya di tempat gelap. Ranting baru akan muncul tapi tanpa sinar matahari dan akan tumbuh berwarna putih dan tidak pahit. Hindiba mengandung banyak vitamin dan mineral, terutama folate, vitamin A, vitamin K, dan serat. Ada tiga jenis endive: Curly endive, Frisée, dan Escarole.

Sayuran ini mungkin tidak asing di kawasan Eropah dan Timur Tengah kerana telah sejak lama digunakan untuk memasak mahupun dalam perubatan. Dalam satu hadits tentang hindiba,

“Setiap dari daun hindiba, pasti mengandungi titisan air dari syurga.”

Adapun Ibnu Qoyyim selain menyebutkan hadits di atas beliau juga menyebutkan dua hadits lain dalam Ath-Thibbun Nabawi

Barangsiapa yang memakan buah hindiba, kemudian tidur, ia tidak akan terkena racun ataupun sihir.”

Terkait dengan sifat hindiba, Syaikh Ibnu Qoyyim menyatakan hindiba adalah tanaman yang sifatnya bergantung pada musim. Ibnu Qoyyim berpendapat buah hindiba boleh berubah-ubah sifatnya bergantung pada perubahan musim yang empat dalam satu tahun. Pada musim dingin sifatnya juga dingin dan lembab. Pada musim kemarau sifatnya panas dan kering, pada musim semi dan musim gugur sifatnya menjadi neutral.  

Hindiba pada awal musim adalah yang paling baik dan yang di penghujungnya sudah tidak berkhasiat lagi. Di musim panas tingkat kepahitan hindiba lebih tinggi dan kerana peningkatan kepahitan tersebut, maka sifatnya cenderung menjadi panas pada tingkat tertentu.
Khasiat hindiba berubah mengikut musim. Hindiba’ pada awal musim adalah yang paling baik dan yang dipenghujungnya sudah tidak berkhasiat lagi. - See more at: http://segalaceritera.com/atik/2010/07/25/disebalik-makanan/#sthash.YWrSs9Bt.dpuf
Khasiat hindiba berubah mengikut musim. Hindiba’ pada awal musim adalah yang paling baik dan yang dipenghujungnya sudah tidak berkhasiat lagi. - See more at: http://segalaceritera.com/atik/2010/07/25/disebalik-makanan/#sthash.YWrSs9Bt.dpuf
Khasiat hindiba berubah mengikut musim. Hindiba’ pada awal musim adalah yang paling baik dan yang dipenghujungnya sudah tidak berkhasiat lagi. - See more at: http://segalaceritera.com/atik/2010/07/25/disebalik-makanan/#sthash.YWrSs9Bt.dpuf

Buah hindiba memiliki sifat pengikat dan menyejukkan, baik sekali untuk perut. Bila dimasak dan dicampur dengan cuka, boleh menguatkan otot perut.
 
Sayur Hindiba / Cikori

Kalau dilumurkan, hindiba boleh meredakan radang yang terjadi pada perut, berkhasiat juga terhadap penyakit gout, berbagai jenis pembengkakan pada mata yang panas, bahkan bila dibalutkan daun dan akarnya boleh mengatasi sengatan kala jengking.

Buah dari tanaman hindiba juga berkhasiat menguatkan perut, membuka penyumbatan yang terjadi pada hati, bermanfaat juga untuk mengatasi sakit yang bersifat panas dan dingin, membuka penyumbatan pada limpa, pembuluh  darah dan usus serta membersihkan saluran ginjal. Hindiba terbaik untuk hati adalah yang paling pahit.

Jus hindiba berkhasiat menyembuhkan penyakit kuning yang tersumbat, terutama bila dicampur dengan kurma muda. Bila ditumbuk dengan daunnya, lalu dilumur pada radang tertentu, maka boleh menyejukkan pembengkakannya.

Hindiba juga membersihkan dada dan menurunkan panas darah dan hepatitis. Buah ini lebih baik dimakan tanpa dicuci dan dibersihkan, kerana pencucian atau pembersihan akan menyebabkan tenaga yang terkandung padanya hilang. Selain itu buah hindiba mengandung tenaga tambahan sebagai penawar racun.

Jika air hindiba digunakan sebagai celak, boleh mengubati rabun malam. Daunnya memberi tenaga tambahan, berkhasiat sebagai penawar racun kala jengking, bahkan juga penawar kebanyakan racun. Jika airnya diperah lalu dicampurkan dengan minyak zaitun dapat menyembuhkan berbagai penyakit yang membawa maut.  Air perahannya jika diminum, boleh mangubati luka gigitan kala jengking dan lipan. 


No comments:

Post a Comment