January 9, 2014

HALAL SHAKLEE

Teks: Kizeewatty Zainal

Assalamualaikum w.b.t

Pasti ramai yang ragu-ragu untuk mengamalkan supplemen dan vitamin Shaklee ini kerana ia dihasilkan di Amerika Syarikat. Jangan risau dan gusar kerana Shaklee dijamin halal.
Sijil HALAL untuk produk Shaklee yang telah dikeluarkan oleh ISA (Islamic Services of America) yang bertarikh 06 Februari 2013, kini boleh didapati di laman web rasmi Shaklee Malaysia. Dan ISA itu sendiri telah diiktiraf oleh JAKIM

Sebenarnya amat penting bagi semua pengguna Islam untuk mengetahui badan-badan Islam yang diiktiraf di seluruh negara. Ini dapat mengelakkan pengguna merasa ragu-ragu untuk membeli barangan atau memasuki premis-premis tertentu ketika berada di luar negara. Pengetahuan mengenai logo-logo badan Islam yang diiktiraf di luar negara juga penting agar pengguna tidak keliru.  

Shaklee diasaskan oleh Dr Forrest C. Shaklee, merupakan sebuah syarikat yang berlandaskan falsafah dalam menawarkan produk kesihatan yang mesra alam.sudah lebih 55tahun Shaklee bertapak di Malaysia dan mendapat kepercayaan tinggi dari segenap lapisan masyarakat termasuk golongan professional.


Sijil Halal Shaklee 6 Februari 2013 2013 dari ISA yang diiktiraf JAKIM

Buat pengetahuan anda, produk yang tersenarai di dalam sijil HALAL ini ialah produk yang dipasarkan oleh Shaklee (M) sahaja, dan tidak semua produk Shaklee sedunia ada dijual di Malaysia, meskipun anda boleh menjumpainya di negara jiran. Oleh itu pastikan anda membeli dari cawangan-cawangan Shaklee Malaysia sahaja dan bukan dari luar negara kerana Halal Jakim ini hanya tertakluk pada produk Shaklee Malaysia sahaja.

 ISA tersenarai dalam Senarai Badan Islam Yang Diiktiraf yang dikeluarkan pada 28 Disember 2012 dan anda boleh lihat di bilangan 56 di halaman 18 yang menyatakan ISA diiktiraf oleh JAKIM. Rujuk Website HALAL JAKIM untuk pengesahan dan saya ada sertakan gambar berkaitan daripada Website.

Pengiktirafan Jakim terhadap ISAPengguna boleh menghubungi badan Islam yang diiktiraf atau menghubungi terus pihak JAKIM untuk maklumat lanjut.


Shaklee juga mempunyai kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia, sila rujuk di Website KKM.
Kelulusan KKM untuk Produk Shaklee
Apa yang TIADA dalam produk Shaklee

-TIDAK mengandungi Paraben

-TIDAK mengandungi Triklosan

-TIDAK mengandungi Pthalates

-TIDAK mengandungi Sodium Natrium Lauril Sulfat(SLS)

-TIDAK mengandungi Sodium Natrium Lauryl Eter Sulfat(SLES)

-TIDAK mengandungi 1,4 Dioksana

-TIDAK mengandungi Glikol

-TIDAK mengandungi Bahan-bahan Cucian Organik yang ‘volatile’

-TIDAK mengandungi Asid Hidroklorik

-TIDAK mengandungi Ammonia

-TIDAK mengandungi Sodium Hidroksida

-TIDAK mengandungi Butyl Cellosolve

-TIDAK mengandungi Formaldehyde

-TIDAK mengandungi Bisfenol-A

-TIDAK mengandungi Petroleum Distillates

-TIDAK mengandungi Toluene

-TIDAK mengandungi Peluntur Warna

-TIDAK mengandungi Bahan Perisa

-TIDAK mengandungi Pewarna

-TIDAK mengandungi Lemak Trans

-TIDAK mengandungi Pemanis Tiruan

-TIDAK mengandungi Dakwat Toksin

-TIDAK mengandungi Bahan-bahan Terlarang


Selain itu,Shaklee juga berterusan menjalani pelbagai ujian klinikal
  • lebih 500juta USD dilaburkan setiap tahun untuk ujian klinikal 
  • ujian klinikal dijalankan ke atas setiap produk
  • hasil kajian diterbitkan dalam jurnal-jurnal terkenal

Shaklee memberi produk yang Halal, terjamin semulajadi, tiada tambahan bahan sintetik dan terlarang, dadah tiruan, berkesan dan berkelulusan KKM. Anda yang telah menggunakan produk shaklee, atau yang berhasrat untuk menggunakannya, jangan ragu-ragu. Teruskan mengamalkan produk shaklee untuk mengekalkan kesihatan anda sekeluarga. Insya Allah.

No comments:

Post a Comment