December 4, 2013

Vitamin Atasi Sakit Sendi, Lutut dan Tulang.

Teks: Kizeewatty Zainal

Assalamualaikum w.b.t

Sakit lutut dalam kalangan orang berusia dinamakan osteoarthritis iaitu sejenis sakit sendi yang disebabkan oleh proses penuaan yang berlaku dalam sendi. Apa yang berlaku ialah permukaan rawan sendi menipis dan cecair sinovial (pelincir) dalam sendi juga berkurangan.Ruang sendi secara tidak langsung menjadi kecil di samping terdapat tulang baru yang tumbuh di kelilingnya.

Akibat semua perubahan ini pergerakan pada sendi akan menyebabkan geseran kasar dan menyakitkan. Pada peringkat awal proses ini akan menimbulkan tindak balas inflamasi / keradangan, itu menjawab kenapa pada peringkat awal ubat than sakit seperti ponstan dan celebrex dapat melegakan sakit.

Tapi lama kelamaan proses artritis ini akan bertukar kepada proses degenerative iaitu satu bentuk proses penuaan. Maka tidak hairanlah ubat tahan sakit tidak lagi berkesan. Semua sakit artritis cenderung untuk berbunyi ‘klik’ kerana geseran kasar sendi tadi dan juga daripada ligamen dan tendon otot yang mengalami beberapa perubahan 'degenerative' pada masa sama.
Semua sakit sendi akan memberi gejala kaku / ketat sendi bila lama berehat seperti baru bangun tidur atau lama menonton TV. Jadi pantang larang untuk orang sakit sendi ialah jangan berehat lama.

Kebanyakan sakit sendi lutut dan tulang ini banyak dialami  oleh orang yang telah berumur. Namun amat tidak mustahil ia boleh dihidapi oleh golongan muda. Dengan persekitaran kerja yang sibuk dan berkejar ke sana sini, begitu juga dengan surirumah yang sentiasa bergerak dan berdiri lama 24 jam sehari.

Alhamdulillah, selain senaman yang betul dan pergerakan yang konsisten, kita juga disarankan mengambil vitamin tambahan untuk memberi pelincir yang terbaik bagi rawan sendi tulang anda.

Omega Guard
 1. Membantu memelihara fungsi-fungsi sendi.
 2. Paras asid lemak omega-3 larut dalam tisu rawan. ia boleh mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tisu rawan.
 3. Ia mencegah arthritis, memelihara fungsi-fungsi sendi dan gout dengan efektif.
Untuk informasi Omega yang lebih lanjut boleh baca di sini.

Advanced Joint Health Advance (AJHT)
 1. Menyokong kesihatan sendi berpanjangan
 2. Satu formulasi proprietari yang dapat menyokong pergerakan, kelenturan sendi dan fungsi sendi yang sihat. ramuan aktif yang menyokong makanan kesihatan yang diperlukan oleh sendi-sendi. 
 3. Ekstrak unique Boswellia aktif dengan paten tertunda, ekstrak Jagung dan nutrien penting lain termasuk Zink, Tembaga, Mangan dan Vitamin C untuk membantu meningkatkan keselesaan sendi dan pergerakan. 
Untuk informasi AJHT yang lebih lanjut boleh baca di sini

Ostematrix
 1. Membantu dalam pembentukan tulang
 2. Mengelakkan penyakit osteoporosis (tulang rapuh).
 3. Memulihkan kekejangan, kebas - kebas, sakit tulang belakang.
 4. Menstabilkan tekanan darah bagi memastikan tekanan darah berada tahap yg normal.
 5. Membantu masalah gastrik.
 6. Membantu dalam pengurusan badan.
 7. Membantu dalam mengatasi sembelit.
Untuk informasi Ostematrix yang lebih lanjut boleh baca  di sini. 1 botol AJHT mengandungi 60 biji kapsul untuk pengambilan selama 2 bulan berharga RM124.
 
  1 botol OMEGA mengandungi 90 biji kapsul untuk pengambilan selama 1-2 bulan berharga RM136.
  1 botol OSTEMATRIX mengandungi 120 biji kapsul untuk pengambilan selama 1-2 bulan berharga RM61.

 Untuk nasihat percuma dan  harga vitamin Shaklee, sila hubungi saya di:
sms: pm: whatsapp ~ 0192484428
Untuk senarai penuh produk dan harga Shaklee sila lihat di Produk dan Harga Shaklee

No comments:

Post a Comment